becomeAMember.title

becomeAMember.description

Who is Who

hello You spend a lot of time with your colleagues but do you really know them?

Handen af van de index

08/02/2024 | FR / NL

De prijzen in de winkel evolueren, onze lonen ook? Dit noemen we de automatische indexering. De indexering van lonen en sociale uitkeringen beschermt onze koopkracht. Het gaat namelijk om een (weliswaar vertraagde) aanpassing aan de inflatie. Zo kan je met het bedrag dat je elke maand op je rekening krijgt ongeveer hetzelfde blijven kopen. Stijgen de prijzen van goederen en diensten? Dan stijgen ook de lonen en uitkeringen. 

Maar opgelet! De index is geen geschenk, wel een weergave van de kosten van het levensonderhoud. Het is eigenlijk een inhaalbeweging die ervoor zorgt dat je koopkracht de evolutie van die kosten kan blijven volgen. Het is een belangrijke verwezenlijking van de vakbonden en iedereen kan erop rekenen. Vandaag staat de index onder zware druk. Het stelsel wordt zelfs ter discussie gesteld door werkgevers en sommige politici. 

De BBTK is duidelijk: handen af van de index, op welke manier dan ook. We kunnen niet zonder! Het is bovendien volstrekt neutraal, geen kwestie van (on)rechtvaardigheid. En garandeert het behoud van onze koopkracht en de sociale vrede.

Meer weten? Lees onze brochure.