becomeAMember.title

becomeAMember.description

Who is Who

hello You spend a lot of time with your colleagues but do you really know them?

Verlaag de btw op energieprijzen nu

01/10/2021 | FR / NL

Met de energieprijzen die de pan uit rijzen en de winter die voor de deur staat, is er een sociale ramp in de maak. Energie is voor vele onbetaalbaar geworden… en het dreigt alleen maar te verergeren.  

De energieregulator CREG berekende onlangs dat een gemiddeld huishouden ongeveer € 1.000 per jaar voor elektriciteit moet ophoesten en € 1.600 voor gas. 

Astronomische prijzen voor een basisbehoefte. Voor zij die er nog aan twijfelden, de liberalisering van de energiemarkt is geen goede zaak voor de burgers.  

Een dringende oplossing met onmiddellijk effect is nodig. Wij eisen daarom een verlaging van de btw van 21% naar 6%. Energie is geen extraatje. Het is essentieel om te leven.  

De regering moet nu handelen om te vermijden dat nog meer gezinnen de dupe worden van energiearmoede.  

  • Een verlaging van de btw van 21% naar 6%: een fiscaal en sociale rechtvaardige maatregel.
  • Het behoud van sociale tarieven: dit is een verminderd tarief voor bepaalde personen of huishoudens. Zo beschermen we de meest kwetsbaren en zijn we solidair.
  • In tweede instantie moet het energiebeleid grondig herbekeken worden, zonder taboes zoals de kosten, het milieu, afhankelijkheid van multinationals... Liberalisering toont zijn grenzen, zijn cynisme.
  • Betere isolatie van woningen, sociale huisvesting inbegrepen. Dit moet ook een prioriteit zijn.

Rechtvaardige energieprijzen maken deel uit van koopkracht. De BBTK zal altijd voor alle aspecten hiervan strijden.  

Tijd dat de regering actie neemt.